petak, 13. svibnja 2016.

Logaritamska računala

Šta je logaritamsko računalo? Vjerojatno danas mnogo mladih (pa ni onih srednje dobi) ne zna odgovoriti na postavljeno pitanje. Do sedamdesetih godina prošloga stoljeća logaritamsko računalo je bilo nezaobilazno pomagalo za računanje, a posebno inženjerima raznih struka.







Logaritamsko računalo je kombinacija matematike (logaritamske skale) i mehanike (pomicanje letvica sa skalama). Sastoji se od nepomičnoga dijela (štapa) i pomičnoga jezika te prozirne pločice sa crtom koja služi za namještanje brojeva i očitavanje rezultata. Na štapu i jeziku označene su razne logaritamske skale pomoću kojih se mogu obavljati sve računske operacije, osim sabiranja i oduzimanja.

Na skalama su označeni brojevi, a odmjereni njihovi logaritmi. Pored logaritamskih, nalazimo na logaritamskom računalu i druge skale kojima se mogu odrediti vrijednosti nekih funkcija, primjerice prirodne vrijednosti trigonometrijskih funkcija. Na poleđini je obično popis raznih konstanti i formula, a na bočnim stranama mjerilo u centimetrima ili inčima. Točnost rezultata dobivenih pomoću logaritamskoga računala ovisila je o kvaliteti izrade skala, ali i o preciznom namještanju skala jedne prema drugoj te očitavanju.




Za rad s logaritamskim računalom trebalo je, pored mirne ruke i “oštroga” oka, dosta znanja matematike. Zato je mnogim učenicima i studentima laknulo kada je u širu uporabu ušao puno jednostavniji elektronički kalkulator.

Izvor: tehnicki-muzej.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system